Βλέποντας και κάνοντας, ενώ η χώρα καταρρέει …

zoupis zaxarias

του Ζαχαρία Ζούπη

Η Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν κατειλημμένη 19 ολόκληρες μέρες (!), οι μασκοφόροι μπήκαν ένα ωραίο πρωινό στο Προαύλιο της Βουλής κρέμασαν πανώ και έφυγαν (αν ήθελαν θα έμπαιναν κιόλας), ο χώρος του Ε.Μ.Π. μετατρέπεται κατά το δοκούν σε εργοστάσιο παραγωγής βομβών μολότοφ και ο κ.Βούτσης ανακάλυπτε «τρομοϋστερία», «στήσιμο», «τρομολαγνεία»! Λίγες μέρες πριν, ο πάντα νηφάλιος κ. Φλαμπουράρης προανάγγελνε ότι που θα πάει, Πάσχα έρχεται, θα εκτονωθεί η κατάληψη. Μέσα σε αυτούς και ο συγκυβερνήτης, ακροδεξιός κ. Καμένος που ασφαλώς κατήγγειλε «προβοκάτσια».
Αυτή είναι η εικόνα μιας Κυβέρνησης που αναζητεί τον βηματισμό της με την μέθοδο «προχωράμε και βλέπουμε τι θα κάνουμε», στρουθοκαμηλίζοντας και επικαλούμενη διαρκώς –μη διδασκόμενη από εμπειρίες του παρελθόντος – την λαϊκή στήριξη. Σε όλο αυτό το διάστημα ο κ . Πανούσης σχεδόν εκλιπαρούσε για Κυβερνητική γραμμή, αναφέρθηκε στην « Αριστερά του Τίποτα» και κάθε δύο μέρες απευθυνόταν στον Πρωθυπουργό με κάποιο άρθρο, δήλωση ή συνέντευξη. Όταν δε δόθηκε εντολή για εκκένωση της Πρυτανείας από την Αστυνομία, ο ένας μετά τον άλλο τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να διατυπώσουν την αντίθεσή τους ! Από τον Μανώλη Γκλέζο μέχρι την Νεολαία του ΣΥΡΙΖΑ, από τον Στάθη Λεουτσάκο (εκπροσωπώντας προφανώς την «αριστερή πλατφόρμα») μέχρι τον Θανάση Διαμαντόπουλο και τον Γραμματέα της Κ.Ο του ΣΥΡΙΖΑ κ. Μαντά!
Έχω την αίσθηση ότι αν χρειαζόταν ψηφοφορία στην Κ.Ο ή στην Κ.Ε του ΣΥΡΙΖΑ για το θέμα, η Πρυτανεία θα ήταν ακόμα κατειλημμένη από τους «αγωνιστές» που πάλευαν για την απελευθέρωση του δολοφόνου Ξηρού, τον «βοηθό» του αρχιαπατεώνα Παλαιοκώστα και τον έμπορο των Ναρκωτικών. Αυτό για κάποιους «αριστερούς» βαφτίζεται Πανεπιστημιακό άσυλο.

Οι παραπάνω είναι πολύ χαρακτηριστικές εικόνες της συνολικής κατάστασης μιας Κυβέρνησης της οποίας αναζητείται το αριστερό στίγμα, η σαφήνεια των προθέσεων της, η αποτελεσματικότητα της. Η αδράνεια, οι αλληλοαναιρούμενες αντιλήψεις, η παραλυσία, η σαφήνεια δεν συνιστούν «γραμμή», πολύ περισσότερο «αριστερή γραμμή ».

Μακάρι δε αυτό να χαρακτήριζε μόνο τα θέματα των καταλήψεων.

• Ο Υπουργός Δικαιοσύνης καταθέτει Νόμο με τον οποίο φωτογραφίζεται η αποφυλάκιση ενός δολοφόνου σαν τον Σ. Ξηρό, δηλώνοντας ότι διαλέγεται και με μασκοφόρους (Αν είχαμε Κου κλουξ κλαν στην Ελλάδα; Αν οι μασκοφόροι ήταν χιτλερικοί;). Την ίδια ευαισθησία πάντως δεν την εκφράζει με διάλογο π.χ. με τις οικογένειες των θυμάτων της Τρομοκρατίας, τους καταστηματάρχες που έχουν κλάψει κατά επανάληψη τα καμένα μαγαζιά τους στο κέντρο της Αθήνας, ούτε με τις Πρυτανικές Αρχές που παρακολουθούν καταλήψεις Σχολών όποτε «γουστάρουν» κάποιοι. «Παρεμπιπτόντως», πέρασε και η τροπολογία για να επιτρέπονται πια ξανά οι κουκούλες, κάτι που από βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ εθεωρείτο όρος για την … αναζωογόνηση του κοινωνικού κινήματος! Σας θυμίζει αλήθεια τίποτα από τους ηρωικούς αγώνες της Αριστεράς σ΄αυτό τον τόπο, αυτή η αντίληψη;

• Η χώρα βρίσκεται ξαφνικά ανοχύρωτη απέναντι σε ένα τρομακτικής έκτασης μεταναστευτικό ρεύμα, το οποίο ασφαλώς δεν επέλεξε, πρέπει όμως να αντιμετωπίσει. Η Κυβέρνηση έδειξε αμήχανη και αυτό φάνηκε από δηλώσεις της αρμόδιας Υπουργού («θα τους πάρω στο Υπουργείο», «λιάζονται στις Πλατείες τα πρωινά» , «τα βράδια εξαφανίζονται»). Το χειρότερο δεν είναι όμως αυτό. Το χειρότερο είναι ότι την στιγμή που χρειαζόμαστε βοήθεια, πόρους, ανθρώπινες δυνάμεις από την Ε.Ε., ο πολύς κ. Καμένος έχει φροντίσει να κάψει αυτό το χαρτί. Έσπευσε να συνδέσει ανιστόρητα το μεταναστευτικό με την διαπραγμάτευση για το χρέος και μάλιστα να απειλήσει γελοιωδώς ότι θα γεμίσει η Ευρώπη τζιχαντιστές, αν δεν υπάρξει Συμφωνία!

• Την στιγμή που η χώρα έχει ζωτική ανάγκη την μέγιστη δυνατή εθνική συναίνεση, η Κυβέρνηση και ιδιαίτερα κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛΛ έχουν αναγάγει τον γνώριμο διχαστικό άπαν του πολιτικού τους λόγου. Όμως και η σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το χρέος, ιδιαίτερα αυτή την στιγμή, τι σηματοδοτεί άραγε; Δεν κατανοούν κάποιοι ότι ήδη η Κυβέρνηση είναι εκτεθειμένη ξεπλένοντας τις ευθύνες των Κυβερνήσεων Καραμανλή που διπλασίασε μέσα σε πέντε χρόνια τις δημόσιες δαπάνες και αύξησε κατά 60% το χρέος της χώρας οδηγώντας την στον γκρεμό;

Ποιο είναι άραγε το ηθικό πρόταγμα μιας Κυβέρνησης με κορμό την Αριστερά για να κλείνει το μάτι στους Καραμανλικούς, επιλέγοντας ως συγκυβερνήτη τον Π.Καμένο και εκλέγοντας Πρόεδρο της Δημοκρατίας τον κ. Παυλόπουλο ; Δεν κατανοούν ότι θα εκτεθούν όταν θα καλούνται ως βασικοί μάρτυρες δικά τους σήμερα στελέχη και αξιωματούχοι της Ε.Ε., της Ε.Κ.Τ. και του Δ.Ν.Τ. ;

• Για την αστεία πολιτική Επιτροπή «για τα αληθινά αίτια και τις γενεσιουργούς αιτίες της δημιουργίας και της διόγκωσης» δεν έχει νόημα να αναφερθούμε. Στήθηκε «δημοκρατικά» με προσωπική απόφαση της Προέδρου, συμμετέχουν σε αυτή όσοι η Πρόεδρος ήθελε και σε αυτήν guest stars είναι ένας πρώην Πολιτικός από τον Ισημερινό, ένα στέλεχος της «Πλατφόρμας Πολιτών» από την Ισπανία, ένα στέλεχος της Βραζιλιάνικης Αριστεράς και ένας Βέλγος ακτιβιστής.

Αυτή η Επιτροπή μοιάζει με φτηνό παιχνιδάκι της Προέδρου που ευτελίζει το Κοινοβούλιο και στόχο έχει μάλλον να κοιμούνται ήρεμα και υπερήφανα οι ιθαγενείς, για να μην αντιλαμβάνονται τι συμβαίνει. Ωστόσο, για την Επιτροπή αυτή μίλησε κατάλληλα ο κ . Βαρουφάκης στην φιέστα της Προέδρου. Τα λόγια του είναι αρκετά. Δεν χρειάζεται άλλο σχόλιο.

- Η Κυβέρνηση δεν έχει εμφανίσει ούτε ίχνος νομοθετικού έργου που να αντιστοιχεί ούτε καν σε μια κλασσική Αριστερή Ατζέντα. Ακούσατε πουθενά για τον διαχωρισμό Κράτους – Εκκλησίας; Ακούσατε μήπως τίποτα για Συνταγματική Αναθεώρηση; Μήπως τίποτα για καθιέρωση της απλής αναλογικής; Οι αλλαγές που πάει να κάνει, περιορίζονται απλά σε ένα στείρο χαρακτήρα αντιμεταρρύθμισης και επιστροφής στο παλιό, «καλό» παρελθόν, χωρίς καμιά καινούργια, προοδευτική ιδέα. Χαρακτηριστικό το παράδειγμα του Νομοσχεδίου για την Παιδεία. Ακόμα και στο πεδίο της αντιμετώπισης της ανθρωπιστικής κρίσης, τι έκανε; Διέθεσε 200 εκατ. ευρώ για την αντιμετώπισή της, επικαλούμενη έλλειψη πόρων και την ίδια ώρα υπογραφόταν ανάθεση για εξοπλιστικά ύψους 500 εκατ. ευρώ, με προκαταβολή μάλιστα ύψους 45 εκατ. ευρώ !!!

Ωστόσο αυτός ο τραγέλαφος χαρακτηρίζει και το κεντρικό πρόβλημα, την οικονομική ασφυξία που αντιμετωπίζει η χώρα, ενώ υποτίθεται ότι γίνεται μια διαπραγμάτευση και μάλιστα υπερήφανη. Η Κυβέρνηση σπαταλάει τον χρόνο και με αυτό πολιτικό κεφάλαιο. Επαφίεται στα δημοσκοπικά ευρήματα που θα καταλάβει σύντομα πόσο ευάλωτα και ευμετάβλητα είναι. Αρκεί να κοιτάξει κάποιος τα δημοσκοπικά ευρήματα του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 2009, δύο δηλαδή μήνες μετά την νίκη του ΠΑΣΟΚ. Πολλοί Υπουργοί, βουλευτές, στελέχη του ΠΑΣΟΚ σε εκείνη την Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου που ψήφισαν μάλιστα το πρώτο Μνημόνιο είναι σήμερα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα μπορούσαν να τους ρωτήσουν.

Ωστόσο τρεις μήνες συζητήσεων, που κανείς δεν έχει καταλάβει τι περιλαμβάνουν, αφού η Κυβέρνηση δεν έχει φροντίσει να ενημερώσει υπεύθυνα και με διαφάνεια για τίποτα, έχουν επιφέρει καταστροφή στην Οικονομία, εισάγοντας την χώρα σε νέα φάση ύφεσης και αύξησης της ανεργίας, με στεγνωμένες τράπεζες, φυγή καταθέσεων και μειωμένα δημόσια έσοδα. Δεν ξέρω βέβαια αν ενδιαφέρεται κανείς, αφού η Κυβέρνηση δηλώσει ανά δεκαπενθήμερο πολύ ικανοποιημένη που έχει διασφαλίσει μισθούς του δημοσίου και συντάξεις. Και οι άνεργοι; Οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα; Οι επιχειρήσεις ; Τα προγράμματα του ΟΑΕΔ ; Αυτά που οφείλει το Κράτος σε ιδιώτες ;

Ορισμένα ερωτήματα που προκύπτουν εύλογα είναι :

• Ποια είναι η Απόφαση του Eurogroup στις 20/2 και γιατί ποτέ δεν εισήχθη για συζήτηση και ψήφιση στην Βουλή;

• Τι συζήτησε ο αντιμερκελιστής Πρωθυπουργός με την κ. Μέρκελ και ιδιαίτερα πού επικεντρώθηκε η συζήτηση στο πεντάωρο (!) δείπνο;

• Γιατί ο κ. Τσίπρας διαβεβαίωνε μέχρι πριν ένα μήνα ότι δεν υπάρχει οικονομικό πρόβλημα και την ίδια ώρα είχε στείλει επιστολή στην Μέρκελ που έλεγε τα εντελώς αντίθετα;

• Γιατί η κ. Λαγκάρντ ζητάει να εφαρμόσει η Ελλάδα αυτά που συμφώνησε με τον κ. Βαρουφάκη; Τι ακριβώς συμφώνησαν;

• Ποια είναι η γραμμή της Κυβέρνησης για το χρέος και τις δόσεις ; Η διαβεβαίωση Βαρουφάκη ότι όλα θα πληρωθούν στο ακέραιο ή το σποτ της Προέδρου της Βουλής «έλεγξε το, διάγραψε το»; Η άποψη Φλαμπουράρη ότι «σιγά μη μας αφήσουν να χρεοκοπήσουμε για 300-400 εκατ. ευρώ» ή η άποψη Σκουρλέτη «αν συγκρουστούμε με την Ε.Ε., εμείς θα σταθούμε στα πόδια μας, η Ευρώπη θα χάσει».

• Ποια είναι η άποψη της Κυβέρνησης για τις αποκρατικοποιήσεις ; Θα πουλήσει το Λιμάνι του Πειραιά στους Κινέζους ή έστω θα το ιδιωτικοποιήσει μέσω Κοινοπραξίας; Συζητάει ή όχι συνεκμετάλλευση των υδρογονανθράκων με τις Η.Π.Α.; Συζητάει ή όχι την ιδιωτικοποίηση του Ο.Λ.Θ και της ΤΡΑΙΝΟΣΕ με τον Πούτιν ; Τι συμβαίνει τέλος πάντων ;

• Γιατί πηγαινοέρχονται Λίστες Μεταρρυθμίσεων εδώ και δύο μήνες;

• Γιατί μέχρι και ο Ομπάμα συστήνει Μεταρρυθμίσεις και να δούμε να συννενοηθούμε με τους Ευρωπαίους;


Εν πάση περιπτώσει ποιο είναι ακριβώς το Σχέδιο της Κυβέρνησης; Δεν είναι σαφές και αυτό είναι το πρόβλημα αφού δημιουργείται η αίσθηση ότι απλά δεν υπάρχει σχέδιο, δεν υπάρχει πυξίδα. Ότι οδεύουμε στο άγνωστο με βάρκα την ελπίδα, και όσο δεν υπάρχει σχέδιο, τόσο αυξάνεται η κινδυνολογία.

Ο Αλέξης Τσίπρας θα πρέπει να κατανοήσει:

• Ότι απολαμβάνει τουλάχιστον σ΄αυτή την φάση, μια πρωτοφανή αποδοχή στην κοινή γνώμη, η οποία προσδοκά πολλά από αυτόν αφού εξέφρασε την ελπίδα για μια νέα πορεία και όχι την καταστροφή .

• Ότι η τακτική «συζητάμε, διαφωνούμε μεταξύ μας, ισορροπούμε και άλλα λέμε έξω, άλλα μέσα» δεν οδηγεί πουθενά. Αντίθετα, εκθέτει την χώρα .

• Ότι ήδη βρισκόμαστε ως χώρα στην κόψη του ξυραφιού και ότι η αντίστροφη μέτρηση ξεκίνησε και άρα χρειάζονται γρήγορα βήματα, κλείσιμο εκκρεμοτήτων, δρομολόγηση λύσεων.

• Ότι αυτός και μόνο αυτός μπορεί να πάρει οριστικές αποφάσεις, πορευόμενος μάλιστα χωρίς καν Αντιπολίτευση που να του φέρει σοβαρά προσχώματα.

• Ότι δεν είναι έξυπνο να παίζεις με την φωτιά και ότι εν πάση περιπτώσει να νομίζεις ή να αφήνεις να νομίζουν κάποιοι, ότι η φωτιά δεν καίει.

• Ότι δεν έχει κανένα νόημα να φοβερίζει, όταν υπονοεί, ότι τυχόν αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛΛ θα φέρει καταστροφή; Ποιόν φοβερίζει ; Την Κυβέρνησή του ;

• Ότι αν θέλει να κάνει ρήξεις, ας τις κάνει. Με βάση πραγματική αριστερή ατζέντα. Αλλάζοντας τον Εκλογικό Νόμο, αναλογικοποιώντας τον. Δρομολογώντας ριζοσπαστική Συνταγματική Αναθεώρηση. Υλοποιώντας τον διαχωρισμό Κράτους-Εκκλησίας. Αποσαφηνίζοντας μέσα από ένα ευρύ διάλογο το Μοντέλο Παραγωγικής Ανασυγκρότησης της χώρας. Συγκρουόμενος με την διαφθορά, την φοροδιαφυγή, την μιντιοκρατία κ.α..

Έχει επομένως το εθνικό χρέος του να αφήσει το «βλέποντας και κάνοντας»,τις ανέξοδες ρητορείες, τον «συνδικαλιστικό λόγο» αφού η χώρα καταρρέει. Ας βάλει μπροστά Σχέδιο. Ας δώσει συνοχή στην Κυβέρνηση και στο Κόμμα του. Ας δείξει αποτελεσματικότητα. Ας βάλει τέρμα στις επαναστατικές ονειρώξεις στελεχών του. Αυτή άλλωστε είναι η δουλειά του .

Διαφορετικά, θα ζήσουμε ένα πολύ περίεργο Καλοκαίρι…

Δυστυχώς…

 

eep logo