Κορώνα …στο κεφάλι μας!

koutroumanos leonidas

Του Λεωνίδα Κουτρουμάνου

Μα τόσο απλά. Σε λίγες μέρες. Όσα έχουμε δει ως ταινία στον κινηματογράφο, είναι πλέον ήδη μέσα στα σπίτια μας. Και αν δεν το έχετε μέχρι τώρα καταλάβει, φορέσαμε μία μεγάλη μάσκα σε όλη μας την καθημερινότητα και θα πορευτούμε με αυτήν για πολύ καιρό ακόμα.

Σε αυτές τις στιγμές, σε τέτοιες περιόδους, αναδεικνύεται η ποιότητα των λαών. Η ιδιοσυγκρασία τους, οι παθογένειες τους και εν τέλει η δυνατότητα έκφρασης συλλογικότητας μέσα από την ατομική συναίσθηση. Γράφοντας, στοιχηματίζω ότι κάτι εκεί ψηλά μας ειρωνεύεται, καθώς το «μένουμε σπίτι» αντιτίθεται τόσο στον υπέροχο ανοιξιάτικο ουρανό. Όχι, δεν θα έρθει η συντέλεια του κόσμου. Αλλά καθώς ο κόσμος συντίθεται από επιμέρους «κοινότητες» (χώρες, πόλεις), εάν αυτές οι κοινότητες δεν αυτοδιοικήσουν τα ατομικά θέλω…. τότε ναι μπορεί και να έχουν σοβαρό πρόβλημα.

Γιατί αυτό εδώ το τόσο ραγδαία μεταδιδόμενο νόσημα θα ελέγξει και θα δοκιμάσει στα άκρα τις επιθυμίες που πράγματι μπορούμε να υλοποιούμε αλλά σε μία άλλη καθημερινότητα. Θα μας μάθει να μιλάμε περισσότερο με τα παιδιά μας, να τους εξηγούμε αναλυτικότερα τι σημαίνει προσαρμοστικότητα. Θα μας αναγκάσει να περπατήσουμε λίγο παραπάνω. Θα μας εκπαιδεύσει να κοιτάμε λίγο περισσότερο τον ουρανό και την θάλασσα. Και μοιραία, για να αποφύγουμε την κατάθλιψη…. θα μας απομακρύνει από την τηλεόραση, το κινητό, τα social. Τουλάχιστον για λίγο. Γιατί πόσο θάνατο και πόνο μπορείς να απορροφάς μέσα σου καθημερινά;

Τούτο το άρθρο θα σταματήσει εδώ. Ο γράφων δεν θα αναζητήσει εναλλακτικό τρόπο για να καλύψει την ώρα που δεν θα δουλεύει, δεν θα πάει για καφέ, φαγητό, κινηματογράφο, θέατρο. Είναι ώρα να βρει τρόπο να …… ευθύνεται. Ατομικά. Για όλους.

eep logo