Η δικιά μου Ευρώπη

orfanos poli

Του Νίκου Ορφανού*

Είμαι Ευρωπαίος πολίτης, Έλληνας Πειραιώτης, με καταγωγή από την Κρήτη και την Ευρυτανία. Μεγάλωσα σε μια λαϊκή γειτονιά του Πειραιά και έζησα στην Αθήνα. Εργάστηκα και σπούδασα στην πρωτεύουσα της χώρας μου, καθώς και σε όλη σχεδόν την επικράτειά της. Έχω συγγενείς στη Φθιώτιδα, σε όλους τους νομούς της Κρήτης, σε όλη την Αττική, αλλά και φίλους και γνωστούς σε πόλεις και χωριά, εντός κι εκτός Ελλάδας.

Στην Ευρυτανία και τη Φθιώτιδα αισθάνομαι Στερεοελλαδίτης, στην Κρήτη Κρητικός, στο Ρέντη Πειραιωτάκι και τις σπάνιες φορές που βρέθηκα στην Ευρώπη ευρωπαίος.

Αγαπώ τη χώρα μου και αισθάνομαι ευτυχισμένος που γεννήθηκα εδώ. Την αγαπώ για αυτή τη γλώσσα που μου έδωσε, για τον ήλιο και το φως της, για την ιστορία της και τον Πολιτισμό που τελειοποίησε τόσο πρόωρα στην ύπαρξή της.
Αγαπώ και άλλες χώρες, σχεδόν όλες όσες βρέθηκα στα λιγοστά μου ταξίδια. Μη σας κουράσω με ταξιδιωτικές αναμνήσεις.

Πάντα πίστευα ότι η δύναμη της Ελλάδας είναι η εξωστρεφής ματιά της. Η επιθυμία της να απλώνεται, διαδίδοντας τον πολιτισμό και τον ελληνικό τρόπο ζωής. Είμαστε έθνος καραβοκύρηδων. Το επιχειρηματικό δαιμόνιο εμείς το τελειοποιήσαμε. Δεν είναι τυχαίο που η κομβική μας θέση-κλειδί στο χάρτη, μας καθιστούσε πέρασμα και αφετηρία προς όλο τον κόσμο. Ο ομφαλός της γης, εμείς υπήρξαμε πρώτοι.

Όποιος έχει ταξιδέψει, ζήσει ή σπουδάσει στις χώρες της Ευρώπης, γνωρίζει ότι κατά κανόνα, η γνώμη των ευρωπαίων συμπολιτών μας, είναι απόλυτα θετική. Για πολλούς λόγους, όχι μόνο για το σπουδαίο μας παρελθόν. Αλλά και γιατί εκτιμούν τους Έλληνες που ζουν μαζί τους και εργάζονται στις χώρες τους, όπως και τον τρόπο ζωής μας, όπως τον γεύονται στις διακοπές τους στη χώρα μας.

Η Ευρωζώνη είναι μία συμμαχία. Δεν είναι απλώς ένα νόμισμα. Η χώρα μας είναι τα σύνορα της Ευρωζώνης. Η σκέψη και μόνο, ότι τα σύνορα αυτά θα ορίζονται ίσως από την Ιταλία και τη Βουλγαρία, είναι τρομαχτική.

Εγώ στο δημοψήφισμα θα προτιμήσω ακράδαντα το Ναι. Όχι γιατί δέχομαι δυσβάστακτα μέτρα λιτότητας εις βάρος μας, αλλά γιατί δε θέλω τη χώρα μου απομονωμένη. Μια χώρα παρία, μια χώρα προλετάριο, χωρίς συμμάχους, βυθισμένη στην εσωστρέφεια.

Μια τέτοια Ελλάδα δε μας ταιριάζει. Συνειδητά Ναι λοιπόν στον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

* Ο Νίκος Ορφανός είναι βουλευτής του Ποταμιού στη Β’ Πειραιά

Pin It

eep logo