Το Κινέζικο σταυρόλεξο στο Λιμάνι

cosco limani_2• Η υπόθεση της Cosco ένα από το πρώτα μεγάλα προβλήματα της νέας κυβέρνησης

του Νότη Ανανιάδη
Ενώ ο Κινέζος πρέσβης ήταν ο πρώτος ξένος που επισκέφθηκε τον Αλ.Τσίπρα στο Μέγαρο Μαξίμου, όπως από χθες έγραψε το Portnet, ο νέος Αναπληρωτής Υπουργός Ναυτιλίας Θ.Δρίτσας έσπευσε, πριν καν αναλάβει τα καθήκοντά του, να διακηρύξει ότι ακυρώνεται ο διαγωνισμός πώλησης του 67% του ΟΛΠ!

Είναι προφανές ότι οι κινέζικες επενδύσεις, με κορυφαία εκείνη της Cosco στο λιμάνι του Πειραιά, θα βρεθούν στο επίκεντρο της νέας κυβερνητικής ατζέντας, χωρίς να είναι σαφές ακόμη προς ποια πλευρά θα κινηθεί τελικά η κυβέρνηση. Οι Κινέζοι έχουν κατ΄ επανάληψη διακηρύξει ότι επιθυμούν την περαιτέρω διείσδυσή τους μέσω επενδύσεων στον Ελληνικό χώρο. Από την άλλη πλευρά, οι αγώνες κατά της Cosco ειδικότερα, στους οποίους έχει πρωταγωνιστήσει ο ΣΥΡΙΖΑ, έχουν δημιουργήσει ένα ισχυρό προηγούμενο, που πρακτικά δεσμεύει την κυβέρνηση.
Πρακτικά, η διατήρηση του σημερινού καθεστώτος με παράλληλα ακύρωση του διαγωνισμού του ΤΑΙΠΕΔ για τον ΟΛΠ, ίσως να αποτελεί ένα σημείο ισορροπίας για την κυβέρνηση. Αν και το μεγάλο ζήτημα των σχέσεων με τους πιστωτές και τη χρηματοδότηση της ελληνικής Οικονομίας, μπορεί τελικά να αποδειχθεί καθοριστικό για τις αποφάσεις αναφορικά με τις κινέζικες επενδύσεις γενικότερα, και ειδικότερα της Cosco στο λιμάνι.

eep logo