Τι θα κάνουν με τα λιμάνια;

cosco-containers

 

Ο υπουργός Ναυτιλίας Θοδωρής Δρίτσας μιλώντας στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης είπε ξεκάθαρα ότι η διαδικασία ιδιωτικοποίησης του ΟΛΠ και του ΟΛΘ έχει ήδη σταματήσει.

Ο ίδιος άλλωστε είχε προλάβει να δώσει ένα σαφές στίγμα της πολιτικής που θα ακολουθούσε την ημέρα που παρέλαβε το χαρτοφυλάκιό του: Σεβασμός στις υφιστάμενες συμβάσεις, δηλαδή Cosco, όχι στην πώληση των μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. (Εξέλιξη που βρίσκει σύμφωνους και τους Κινέζους, οι οποίοι δεν καίγονται τόσο για να αγοράσουν το επιβατικό τμήμα του λιμανιού του Πειραιά, αλλά κυρίως δεν θα ήθελαν η Θεσσαλονίκη να περάσει στα χέρια κάποιου ανταγωνιστή τους, πχ. κάποιου Ρωσικού ομίλου - αλλά αυτό είναι άλλο κεφάλαιο).

Μέσα στο καταιγισμό των δηλώσεων στις οποίες έχει επιδοθεί ως showman ο Γιάνης Βαρουφάκης, πέρασε μάλλον απαρατήρητη μια, τις πρώτες μέρες της νέας κυβέρνησης, που έκανε λόγο για ιδιωτικές επενδύσεις στο λιμάνι του Πειραιά. Οι περισσότεροι εκτίμησαν ότι αναφερόταν στην Cosco. Κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών επαναφέρουν την προοπτική πώλησης μετοχών του ΟΛΠ και του ΟΛΘ. Ο πρωθυπουργός ο ίδιος συναντάται με τον Angel Gurria του ΟΟΣΑ και είναι πλέον σαφές ότι το νέο μίγμα οικονομικής πολιτικής που θα παρουσιάσει στο Eurogroup η κυβέρνηση, με στόχο να επιτύχει μια συμφωνία για το πρόγραμμα-γέφυρα, θα στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στην «εργαλειοθήκη» του ΟΟΣΑ. Οι ιδιωτικοποιήσεις - και των λιμανιών - αποτελούν αναπόσπαστο χαρακτηριστικό των πολιτικών του ΟΟΣΑ.

Η κυβέρνηση καλείται να λύσει μια πολύ δύσκολη, μεγάλης σημασίας εξίσωση. Από την επιτυχία της θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό η παραμονή της χώρας στην Ευρωζώνη. Οι ιδιωτικοποιήσεις είναι μια γνωστή σταθερά - σε ότι αφορά τους ευρωπαίους εταίρους - αυτής της εξίσωσης. Την ίδια ώρα, στο εσωτερικό, μια από τις «μικρές» εξισώσεις που επίσης καλείται να λύσει η κυβέρνηση, αφορά στο μέλλον των λιμανιών. Η τελική στάση της κυβέρνησης (και) σε αυτό το μέτωπο, μπορεί να αποδειχτεί η μεταβλητή που θα προσδιορίσει τη λύση του προβλήματος.

Νότης Ανανιάδης

ΥΓ
Το κείμενο γράφτηκε και αναρτήθηκε στο Protagon.gr το πρωί της Τρίτης, ώρες πριν την αντίδραση της ΟΜΥΛΕ, που εμφανίζεται ανήσυχη για τις διαρροές από το υπ.Οικονομικών κια καλεί την κυβέρνηση με θεσμικό τρόπο να σταματήσει τη διαδικασία ιδιωτικοποίησης ΟΛΠ και ΟΛΘ.

eep logo