Δημοτικό : Προκήρυξη για διευθυντή με ανοιχτά τα προβλήματα

dhmotiko theatro peiraia

Η προκήρυξη για την θέση του Καλλιτεχνικού διευθυντή του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια», μετά από σχετική απόφαση του ΟΠΑΝ, μπορεί να είναι μια αναγκαία (αν και καθυστερημένη) κίνηση, αλλά δεν αντιμετωπίζει τα δομικά και λειτουργικά προβλήματα του Θεάτρου. Προβλήματα που υπήρχαν ήδη από την περσινή πρώτη σεζόν επαναλειτουργίας του, αλλά κρύφτηκαν πίσω από τον ενθουσιασμό ακριβώς της επαναλειτουργίας και τη δυναμική που ανέπτυξε το Δημοτικό.

Κατ' αρχήν παραμένει η «προβληματική» υπαγωγή του ΔΘΠ στον ΟΠΑΝ. Κι αν αυτό ήταν υποχρεωτικό, αφού ο νόμος δεν επιτρέπει τη λειτουργία του ως π.χ. ανεξάρτητης δημοτικής εταιρείας, κανένας δεν σκέφτηκε να καλεί τουλάχιστον τον Καλλιτεχνικό διευθυντή του Θεάτρου στις σχετικές συνεδριάσεις του ΟΠΑΝ. Και είναι αρκετές οι συνεδριάσεις που ασχολούνται με τα οικονομικά και λειτουργικά ζητήματα του Δημοτικού, στοιχείο που από μόνο του αποδυναμώνει τον ουσιαστικό ρόλο του Καλλιτεχνικού διευθυντή.

Επιπλέον εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι η εντεταλμένη δημοτική σύμβουλος για το Δημοτικό και μέλος του ΟΠΑΝ κα. Ειρήνη Νταϊά διαφώνησε (!) με την εισήγηση του προέδρου του Οργανισμού Στ. Ελληνιάδη για τη συγκρότηση της Επιτροπής που θα κρίνει τους υποψήφιους Καλλιτεχνικούς διευθυντές. Γεγονός που δείχνει το μέγεθος των προβλημάτων. Δηλαδή ο άνθρωπος που «βλέπει» εκ μέρους της δημοτικής αρχής τα θέματα του Θεάτρου διαφώνησε με τον Οργανισμό που τον εποπτεύει για τα πρόσωπα που θα επιλέξουν εκείνον που τελικά θα το διευθύνει. Δεν θα έλεγε κανείς ότι είναι η καλύτερη κατάσταση για όποιον τελικά και αν επιλεγεί.

Για την ιστορία ας σημειωθεί ότι η τριμελής επιτροπή απαρτίζεται από τον Κ. Γεωργουσόπουλο, γνωστό κριτικό Θεάτρου και λογοτέχνη, την Λίλη Πεζανού, σκηνογράφο και καθηγήτρια στην ΑΣΚΤ και τον Μάνο Στεφανίδη ιστορικό Τέχνης και καθηγητή Θεατρολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Μέχρι δε σήμερα υποψηφιότητες έχουν καταθέσει ο νυν Καλλιτεχνικός διευθυντής Τάκης Τζαμαριάς (η θητεία του έχει λήξει και παραμένει άμισθος μέχρι να οριστεί ο νέος), ο Ν. Διαμαντής (που ως κουμπάρος του Κ. Γεωργουσόπουλου μάλλον δημιουργεί συζητήσεις για την αντικειμενικότητα των κριτηρίων της Επιτροπής) και ο Π. Ζούλιας. Βέβαια μέχρι την Παρασκευή, οπότε λήγει η προθεσμία, μπορεί να κατατεθούν και άλλες υποψηφιότητες, αλλά δεδομένων των στενών οικονομικών δυνατοτήτων στο δήμο, θεωρείται απίθανο να προέρχονται από «βαριά» ονόματα του χώρου. Άλλωστε όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το Portnet, τουλάχιστον ένας σκηνοθέτης που βολιδοσκοπήθηκε, έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα στη δημοτική αρχή για το σχέδιο που έχει (ή δεν έχει) για τη λειτουργία του Δημοτικού, δεν έλαβε καμία απάντηση και αποφάσισε να μην συμμετάσχει στη διαδικασία.  

Νότης Ανανιάδης

eep logo