Το Navigator Forum για την απανθρακοποίηση της Ναυτιλίας

naftilia limani ploio

Οι πλοιοκτήτες δεν έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές που έρχονται

To «Decarbonisation» ή αλλιώς απανθρακοποίηση της ναυτιλίας απασχόλησε στο πλαίσιο του NAVIGATOR FORUM – THE SHIPPING DECISION MAKERS ONLINE WEEK, 80 στελέχη Ναυτιλιακών πλοιοκτητριών και διαχειριστριών εταιρειών.

Έμφαση δόθηκε στην προετοιμασία που απαιτείται για την εφαρμογή του ΕΕΧΙ -Energy Efficiency Excisting Ship για co2 λαμβάνοντας υπόψιν τις τεχνικές προδιαγραφές του πλοίου και του CIΙ -Δείκτη λειτουργικής έντασης άνθρακα για το operational performance του πλοίου.

Τόσο για τον EEΧΙ όσο και για τι CII συζητήθηκαν μέθοδοι βελτιστοποίησης. Ακόμα λόγος έγινε για τα βήματα που πρέπει να ακολουθηθούν προκειμένου οι πλοιοκτήτες να ανταπεξέλθουν στα χρονοδιαγράμματα που τίθενται από τον IMO.

Οι πλοιοκτήτες δεν έχουν αντιληφθεί τις αλλαγές που πρόκειται να επιβληθούν από διάφορους οργανισμούς προς τελική συμμόρφωση.

Οι αλλαγές αυτές δίνουν ευκαιρίες στους κατασκευαστές εξοπλισμού μηχανισμών και εξαρτημάτων να βελτιώσουν τεχνικά τις αποδόσεις των πλοίων ώστε να ανταποκριθούν στους κανονισμούς .

Σημειώθηκε επίσης ότι με την εφαρμογή των κανονισμών τον Ιούνιο του 2021 θα επηρεαστεί ο τρόπος υπολογισμού της αξίας πλοίων second-hand γιατί θα ληφθεί υπόψη πλέον και η ενεργειακή κατηγοριοποίηση του πλοίου.

Συζητήθηκε επίσης το κατά πόσο θα επηρεαστούν τα αποτελέσματα εφαρμογής των συντελεστών από τις ναυλώσεις των πλοίων και στην κάλυψη ήδη υπαρχόντων ναυλοσυμφώνων. Τέθηκε επίσης το θέμα της ψηφιοποίησης και παρακολούθησης των πλοίων και όλοι συμφώνησαν ότι είναι πολύ σημαντικό για την επίτευξη των στόχων των κανονισμών στο μέλλον.

Τέλος αναφέρθηκαν όλα τα εναλλακτικά καύσιμα με τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα τους και συμφωνήθηκε ότι προς το παρόν δεν υπάρχει το βέλτιστο εναλλακτικό καύσιμο.

Εισηγητές της συζήτησης ήταν οι:
Έλενα Αθουσάκη, Head of ESG, Sustainability & Climate Change, Motor Oil Group,
Γιώργος Τεριακίδηs, Area Manager, East Mediterranean & Black sea – DNV
Capt. Κώστας Καραβασίλης, Senior Loss Prevention Executive – Thomas Miller BV Greek Branch
Ζαφείρης Ζύρρας, Operations Director V.Ships Greece
Ελένη Πολυχρονοπούλου, President, HEMEXPO – Hellenic Marine Equipment Manufacturers & Exporters & Business Development Manager, ERMA FIRST ESK Engineering Solutions S.A
Κώστας Ρόκκος, Chairman & CEO – TST International SA.
Πάνος Θεοδοσσόπουλος, Chief Digital Officer – OCEANKING

*του Μηνά Τσαμόπουλου από το newmoney.gr

Pin It

eep logo