Ένας παρ’ ολίγον διορισμός και μια παλιά Πειραϊκή ιστορία…

vouli apopsi

Ο διορισμός στην Βουλή ως μετακλητού υπαλλήλου της Χρυσαυγίτισας Β. Ζαρούλια, συζύγου του «φύρερ» Νίκου Μιχαλολιάκου, που τελικά δεν έγινε με παρέμβαση Κυριάκου Μητσοτάκη, άνοιξε μια συζήτηση για τα όρια της «θεσμικής» αντιμετώπισης του νεοφασιστικού φαινομένου.

Ο διορισμός τυπικά ήταν νόμιμος (ασχέτως ποιος ευθύνεται για την παράταση ισχύος της απαράδεκτης σχετικής πρόβλεψης). Επιπλέον, η παρέμβαση της εκτελεστικής εξουσίας (στο επίπεδο μάλιστα του πρωθυπουργού) στην νομοθετική (στο πρόσωπο του προέδρου του Κοινοβουλίου), δημιουργεί οριακά ζητήματα συνταγματικής τάξης ως προς την διάκριση των εξουσιών.

Όλα αυτά τα σύνθετα μου θύμισαν μια σχετικά παλιά Πειραϊκή ιστορία και πως στο λιμάνι με μια ντρίμπλα αποκλείσαμε τους ναζί.

Βρισκόμαστε μετά τις πρώτες εκλογές του 2012, όταν για πρώτη φορά μπαίνει στην Βουλή η Χρυσή Αυγή. Εν τω μεταξύ ο κύκλος των τριών διερευνητικών εκλογών κηρύσσεται άγονος και πάμε για δεύτερες εκλογές. Αυτές θα γίνουν με λίστα και η ΔΗΜΑΡ που έχει ήδη εκλέξει βουλευτή στην Α’ Πειραιά την Μαρία Ρεπούση, μου αναθέτει – προφανώς ως …πανηγυρικά αποτυχόντα υποψήφιο της - την τιμή να την εκπροσωπήσω σε μια διακομματική σύσκεψη στο δημαρχείο για ορισμένες τεχνικές λεπτομέρειες, όπως που θα μπαίνανε τα περίπτερα, ποια μέρα θα έκανε κάθε κόμμα συγκέντρωση κλπ. Σπουδαία τα λάχανα!

Η Χρυσή Αυγή δεν είχε έλθει στην σύσκεψη, αν και προσκεκλημένη, κι η ΑΝΤΑΡΣΥΑ έβαλε το θέμα ότι δεν έπρεπε να προσκληθεί. Αφού είχε περάσει καμιά ώρα έκανα μια ντρίμπλα. Πρότεινα να ξεκινήσουμε με όσους ήταν παρόντες και να αποκλειστεί όποιος ερχόταν καθυστερημένος, αφού λόγω της μη εγκαίρου προσελεύσεως του εκ των πραγμάτων προσέβαλε την δημοκρατική αυτή διαδικασία!

Οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ απόφευγαν να πάρουν θέση και πέταγαν την μπάλα στην κερκίδα, κάνοντας αναφορά, μεταξύ άλλων, στην… δημοκρατική παράδοση του Πειραιά! Αίφνης ο εκπρόσωπος της ΝΔ συντάσσεται με την πρόταση της ΔΗΜΑΡ! Και δημιουργείται «μέτωπο» ΑΝΤΑΡΣΥΑ- ΔΗΜΑΡ- ΝΔ, αποκλείοντας τους φασίστες από το κέντρο του Πειραιά! Πρόταση στην οποία , βεβαίως συμφώνησαν και τα άλλα κόμματα του δημοκρατικού τόξου, οι εκπρόσωποι των οποίων μάλλον αμήχανοι ήταν μέχρι εκείνη την στιγμή.

Το αστείο της υπόθεσης είναι ότι μετά την (ακόμη πιο αστεία) διαδικασία εκείνη ο Βασίλης Μιχαλολιάκος (ο τότε δήμαρχος), γυρνάει και μου λέει: «Κομμουνιστή, μου απέκλεισες τον ξάδερφο και θα με βρίζουν οι συγγενείς μου τώρα»!

Κάποιοι υποστήριξαν ότι είχε προϋπάρξει μεταξύ μας συνεννόηση, να πάρω επάνω μου την διαδικασία και να μην ανακατευτεί αυτός στον αποκλεισμό της Χρυσής Αυγής… Παραμύθια.

Θα πρέπει όμως, εκείνου του «σκληρού δεξιού», του Βασίλη Μιχαλολιάκου, αντιπάλου στα αμφιθέατρα κάποτε, να του αναγνωρίσω ότι στάθηκε ξεκάθαρα απέναντι στους απογόνους ναζί, γνωρίζοντας το πολιτικό κόστος που ανελάμβανε. Στάση που απέδειξε ότι ήταν σταθερή στην πρώτη ευκαιρία.
Αλλά για αυτό στην επόμενη μικρή πολιτική μας ιστορία…

Ν.Α.

Pin It

eep logo