Ο πρώτος που μήνυσε τη Χρυσή Αυγή!

vasilis mixaloliakos

Εν όψει της αυριανής απόφασης του δικαστηρίου για τη Χρυσή Αυγή, είναι εύλογο να γίνονται συνεχείς αναφορές (και πολιτικές αντιπαραθέσεις), όχι μόνο για τον χαρακτήρα της οργάνωσης των ναζί και την αργόσυρτη πορεία της δίκης, αλλά και στο πως οδηγήθηκε στο εδώλιο ως εγκληματική οργάνωση, δίπλα στον φυσικό αυτουργό της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα, ολόκληρη η τότε κοινοβουλευτική ομάδα της ΧΑ.

Ήταν φυσικά η θαρραλέα πολιτική απόφαση του Σαμαρά (με αντιπρόεδρο τον Βενιζέλο) ένα στέρεο βάθρο, για να κάνει την κίνηση ματ ο τότε υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Δένδιας. Ποια ήταν αυτή; Δεν άφησε την υπόθεση της δολοφονίας του Παύλου Φύσσα στο Κερατσίνι να εξεταστεί αυτοτελώς από τις αρχές. Αλλά συγκέντρωσε όλες τις εκκρεμείς δικογραφίες που υπήρχαν (δολοφονία Αιγύπτιου αλιεργάτη, δολοφονική επίθεση κατά συνδικαλιστών του ΠΑΜΕ, κα) και τις έστειλε «πακέτο» στον Εισαγγελέα, ο οποίος με ένα στέρεο πόρισμα κατέληξε ότι η ΧΑ ήταν εγκληματική οργάνωση και ως τέτοια παραπέμφθηκε στο δικαστήριο. Όλα αυτά είναι γνωστά κι έχουν γραφτεί πολλές φορές…

Εκείνο που δεν είναι γνωστό ιδιαίτερα και δεν έχει γραφτεί ποτέ, είναι ότι δέκα μήνες περίπου πριν από κείνο τον Σεπτέμβρη του 2013 που συνέβησαν όλα τα παραπάνω, υπήρξε ένας πολιτικός, ο οποίος έστειλε στον Εισαγγελέα τη Χρυσή Αυγή! Για την ακρίβεια, έκανε μηνυτήρια αναφορά για την παράνομη και άνευ άδειας κατάληψη του προαύλιου χώρου του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά, όπου η Χρυσή Αυγή μοίραζε τρόφιμα «μόνο για Έλληνες».

Ήταν ο Βασίλης Μιχαλολιάκος, δήμαρχος τότε Πειραιά κι όλα αυτά συνέβησαν τον Δεκέμβριο του 2012! Μάλιστα, την επόμενη χρονιά, ο Β.Μιχαλολιάκος απαγόρευσε έγκαιρα την ίδια εκδήλωση που οργάνωναν οι ναζί στον ίδιο χώρο, οι οποίοι υποχρεώθηκαν μεν να πραγματοποιήσουν την εκδήλωσή τους στο πεζοδρόμιο, μπροστά στα γραφεία τους, αλλά φρόντισαν να μαζευτούν κάτω από το Δημαρχείο και να το αποδοκιμάσουν με τον γνωστό τραμπούκικο τρόπο τους.

Μια χαμένη «μικροϊστορία» στον αγώνα που έδωσε – με τις καθυστερήσεις του, πολλές φορές όχι τόσο αποφασιστικά, αλλά σταθερά - το πολιτικό σύστημα για την εξάρθρωση της ναζιστικής οργάνωσης. Και σε αυτή την μικροϊστορία έχει τη σημασία του το γεγονός ότι πρωταγωνιστής από την πλευρά του «καλού» ήταν ένας πολιτικός, προερχόμενος από την «σκληρή» πτέρυγα της δεξιάς, που προσπέρασε συγγενικούς δεσμούς για να υποστηρίξει τη δημοκρατία και την πόλη του Πειραιά. Ο Βασίλης Μιχαλολιάκος!

Ν.Α.

 

Pin It

eep logo