«Ψήνονται» ψηφοδέλτια…

kalpi 2

Μπορεί επισήμως να διαψεύδεται κάθε συζήτηση για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, στο παρασκήνιο όμως, όπως πάντα, οι σχετικές ζυμώσεις και συζητήσεις για την κατάρτιση των ψηφοδελτίων ποτέ δεν σταμάτησαν, με το δεδομένο πάντα ότι θα πάμε σε διπλές εκλογές, ώστε να «καεί» η απλή αναλογική. Στην περίπτωση δε της Α’ και της (μεγαλύτερης) Β’ Πειραιά έχουν , για διαφορετικούς για την κάθε μία λόγο, ιδιαίτερο ενδιαφέρον.

Στην Α΄Πειραιά και Νήσων που εκλέγει έξι βουλευτές παρατηρείται η εξής ιδιομορφία: Η κατάτμηση της παλαιάς αχανούς Β’ Αθηνών σε τρείς περιφέρειες, σύμφωνα με σοβαρούς αναλυτές αφήνει σημαντικά υπόλοιπα για το πρώτο κόμμα στην μείζονα περιφέρεια Αττικής που δίνουν επιπλέον έδρες στην Α’ Πειραιά. Έτσι το πιθανότερο σενάριο είναι το πρώτο κόμμα να εκλέγει 4 ή και 5 βουλευτές (όπως έγινε το 2019) και μόνο μία έδρα να περισσεύει για το δεύτερο κόμμα.

Αυτό με δεδομένο το άνετο προβάδισμα της ΝΔ έχει φουντώσει τα σενάρια για κάθοδο του υπουργού Επικρατείας Γιώργου Γεραπετρίτη στην Α’ Πειραιά. Για την ίδια περιφέρεια ακούγεται ότι ενδιαφέρεται και η υφυπουργός Δόμνα Μιχαηλίδου, αν και φήμες την έστελναν στην πιο δύσκολη για τη ΝΔ β’ Πειραιά. Η αλήθεια είναι ότι πέραν του Κώστα Κατσαφάδου (που ενίσχυθηκε με την υπουργοποίηση του και είχε ήδη πολύ μεγάλη διαφορά από τον δεύτερο), οι υπόλοιποι βουλευτές της ΝΔ θα δώσουν αγώνα για την επανεκλογή τους.

Στον ΣΥΡΙΖΑ ο Θοδωρής Δρίτσας, μοναδικός βουλευτής σήμερα από την περιφέρεια δεν αναμένεται να έχει αντίπαλο για την πρωτιά, με την προυπόθεση βέβαια ότι θα θελήσει να είναι εκ νέου υποψήφιος – εκλέγεται συνεχώς πρώτος από το 2007. Δεν είναι γνωστό αν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι η Μαρία Ρεπούση κι ο Κώστας Δουζίνας που είχαν ακολουθήσει στην δεύτερη και τρίτη θέση, ενώ η τέταρτη στις περασμένες εκλογές Γεωργία Γεννιά εμφανίζεται να κάνει ήδη συστηματική δουλειά. Για την περιφέρεια αυτήν έχουν ακουστεί ακόμη ο υποψήφιος δήμαρχος το 209, Νίκος Μπελαβίλας (που δεν έχει τοποθετηθεί σχετικά), ενώ ακούστηκε και ως ενδεχόμενη «μετεγγραφή» από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ ο επιτυχημένος πρώην αντιπεριφερειάρχης Νήσων Δημήτρης Κατσικάρης, αν και ο ίδιος κρατάει κλειστά τα χαρτιά του. Τέλος ας σημειωθεί ότι ο πρώην υπουργός Γ. Κατρούγκαλος υπενθυμίζει σε κάθε ευκαιρία ότι παραμένει πειραιώτης , με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει.

Σε ότι αφορά τα άλλα κόμματα οι δημοσκοπικές τους επιδόσεις εμφανίζουν δύσκολη ‘εως αδύνατη την κατάκτηση έδρας.

Αύριο οι ζυμώσεις στην Β’ Πειραιά…

Pin It