Στο διαδίκτυο το 33ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

gia panta

Όλες οι ταινίες δωρεάν - 25 Νοεμβρίου με 4 Δεκεμβρίου

Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, το μακροβιότερο κινηματογραφικό φεστιβάλ της Αθήνας, επιστρέφει, για 33η συνεχή χρονιά, και για πρώτη φορά ψηφιακά.

Το φεστιβάλ θα φιλοξενηθεί από την Τετάρτη 25/11 μέχρι την Παρασκευή 4/12, και οι φίλοι του ευρωπαϊκού σινεμά θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν όλες τις ταινίες του φετινού προγράμματος, δωρεάν.

Στο φετινό φεστιβάλ παρουσιάζεται ένα αφιέρωμα σε ελληνικές ταινίες που δεν είχαν τη διανομή που τους άξιζε με τίτλο «Δεύτερη ευκαιρία»

«Τις τελευταίες δεκαετίες, η διανομή της ελληνικής ταινίας γινόταν, και δυστυχώς εξακολουθεί να γίνεται, εντελώς τυχαία και πρόχειρα.
Πιεσμένοι ανάμεσα στα μεγάλα εμπορικά, εξ Αμερικής συνήθως, «προϊόντα», οι λιγοστοί διανομείς που αποφασίζουν να διανείμουν μια ελληνική ταινία
στις αίθουσες αναγκάζονται να αναζητήσουν κάποια άδεια εβδομάδα είτε ανάμεσα στις άλλες, υποτιθέμενες, αν και όχι πάντα, πιο εμπορικές ταινίες, είτε προς το τέλος της σεζόν, όταν ο αριθμός των θεατών αρχίζει να μειώνεται» αναφέρει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης
και συνεχίζει «Κι αυτό πάντα σε εβδομάδες σκόρπιες, χωρίς να υπάρχει η δυνατότητα συνέχισης της συγκεκριμένης προβολής. Κατά διαστήματα, σύμβουλοι στο υπουργείο Πολιτισμού, μέλη των διοικητικών συμβουλίων στο Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου και άλλοι ειδήμονες, πρότειναν, ή προσπάθησαν να προτείνουν, λύσεις που είτε δεν υλοποιήθηκαν είτε απέτυχαν, όπως η απόφαση του ΕΚΚ στη δεκαετία του ’80 να επιδοτήσει αίθουσες που θα πρόβαλλαν ορισμένο αριθμό ελληνικών ταινιών».

«Το σημερινό αφιέρωμα σκοπό έχει να προβάλει ταινίες που, για τους πιο πάνω, αλλά και άλλους, πέρα από την αξία του έργου, λόγους, δεν είχαν τη διανομή που τους άξιζε. Διανομή που πρέπει όσο το δυνατό πιο σύντομα να συζητηθεί από τους αρμόδιους – σκηνοθέτες, παραγωγούς, σωματεία του κλάδου και το ίδιο το κράτος – για να υποστηριχτεί όπως της αξίζει η εγχώρια παραγωγή, όπως πράττουν και άλλα ευρωπαϊκά κράτη για τη δική τους παραγωγή» καταλήγει.

Οι ταινίες θα είναι διαθέσιμες δωρεάν ΕΔΩ

Στο κινηματογραφικό αφιέρωμα θα προβληθούν οι εξής ταινίες

"ΑΡΚΑΔΙΑ ΧΑΙΡΕ" - Φίλιππος Κουτσαφτής (2015)
Μια περιπλάνηση στο παρελθόν και το παρόν της Αρκαδίας, ενός τόπου γεμάτου μύθους και ιστορία.

"ΓΙΑ ΠΑΝΤΑ" - Μαργαρίτα Μαντά (2014)
Η ερωτική ιστορία του Κώστα και της 'Αννας, δυο μοναχικών ανθρώπων που ζουν στην Αθήνα, μια πόλη διψασμένη για αγάπη.

"ΝΟΡΒΗΓΙΑ" - Γιάννης Βεσλεμές (2014)
Οι αναζητήσεις του φωτοφοβικού, δεινού χορευτή και πλάσματος της νύχτας, Ζανό, στη συναρπαστική αλλά και σκοτεινή Αθήνα του 1984.

"ΡΙΣΑΛΤΟ" - Βασίλης Βαφέας (2016)
Η ιστορία του 'Αρη, ενός νεαρού σκηνοθέτη, που παλεύει να βρει την ισορροπία του ανάμεσα στα προσωπικά του όνειρα και την πίεση της οικογένειας
και της κοινωνικής συγκυρίας.

"DO IT YOURSELF" - Δημήτρης Τσιλιφώνης (2017)
Η περιπέτεια ενός μικροαπατεώνα που συμφωνεί να πρωταγωνιστήσει σε ένα βίντεο, με σκοπό την αποκατάσταση της δημόσιας εικόνας
ενός παράνομου επιχειρηματία.

"FORGET ME NOT" - Γιάννης Φάγκρας (2014)
Ένα road movie στη θάλασσα και μια ερωτική περιπέτεια.
Η ιστορία δύο εραστών στην άκρη του κόσμου. Γυρισμένη στον Βόρειο Ειρηνικό Ωκεανό, στη θάλασσα Μπέρινγκ, στην Αλάσκα και στη Νέα Ορλεάνη.

"LINES" - Βασίλης Μαζωμένος (2016)
Μια ταινία για την οικονομική κρίση στην Ελλάδα και τα αποτελέσματά της στην κοινωνία, μέσα από τις ιστορίες 7 διαφορετικών ανθρώπων, εμπνευσμένες από τις περίπου 4.000 αυτοκτονίες την εποχή της κρίσης.

"SMAC" - Ηλίας Δημητρίου (2015)
Η ιστορία μιας γυναίκας, της Ελένης, που προσπαθεί να βάλει ξανά τη ζωή της σε τάξη, μετά το σοκ της είδησης ότι πάσχει από καρκίνο.

Παράλληλα στο φεστιβάλ θα παρουσιαστει ένα αφιέρωμα στο μεταναστευτικό ζήτημα, μέσα από τα μάτια των Ελλήνων σκηνοθετών, με τίτλο «Παράδεισος στη Δύση;» κι ένα σύντομο αφιέρωμα στο έργο του Eric Rohmer, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 100 χρόνων από τη γέννησή του, στις 21/03/1920.

Στο πλαισιο του αφιερώματος «Παράδεισος στη Δυση;» θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες, σε αλφαβητική σειρά:

"ΑΠ' ΤΟ ΧΙΟΝΙ" - Σωτήρης Γκορίτσας (1993)
"ΕΝΑΣ ΑΛΛΟΣ ΚΟΣΜΟΣ" - Χριστόφορος Παπακαλιάτης (2015)
"ΕΥΡΩΠΗ ΤΟ ΟΝΕΙΡΟ" - Αννέτα Παπαθανασίου, 'Αγγελος Κοβότσος (2018)
"ΠΛΑΤΕΙΑ ΑΜΕΡΙΚΗΣ" - Γιάννης Σακαρίδης (2016)
"ΦΑΝΤΑΣΜΑΤΑ ΠΛΑΝΙΟΥΝΤΑΙ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ"
Μαρία Κουρκούτα, Νίκη Γιάνναρη (2016)
"10η ΜΕΡΑ" - Βασίλης Μαζωμένος (2012)
"EDUART" - Αγγελική Αντωνίου (2006)
"OVIL AND USMAN" - Δημήτρης Γέρος (2019)

Στο φεστιβάλ θα παρουσιαστει ένα αφιέρωμα στο έργο του Eric Rohmer
Στο πλαίσιο του αφιερώματος για τον Ρομέρ θα προβληθούν οι παρακάτω ταινίες, σε αλφαβητική σειρά:

"Conte d'été" (2006)
" La Marquise d'O" (1976)
"Pauline à la plage" (1996)

Φέτος, για 33η χρονιά, θα είναι και πάλι κοντά σας το Πανόραμα, το μοναδικό φεστιβάλ της Αθήνας αφιερωμένο στα πρόσφατα (και όχι μόνο) επιτεύγματα του ευρωπαϊκού (μαζί και του ελληνικού) κινηματογράφου. Φέτος, εξαιτίας της πανδημίας του κορωνοϊού, αναγκαζόμαστε, δυστυχώς, να διοργανώσουμε το φεστιβάλ, για πρώτη φορά στην ιστορία του, διαδικτυακά, δίνοντας ωστόσο, έστω και με αυτό τον τρόπο, την ευκαιρία στο κινηματογραφόφιλο κοινό όλης της Ελλάδας και όχι μόνο της Αθήνας, να απολαύσει πολύ και καλό σινεμά» αναφέρει ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

«Σε μια περίοδο ιδιαίτερων δυσκολιών για τον παγκόσμιο κινηματογράφο - τόσο στην παραγωγή και τη διανομή όσο και σε ό,τι αφορά στην προβολή των ταινιών στις αίθουσες - δεν μπορούσαμε παρά να εστιάσουμε το κύριο σκέλος του προγράμματος στον ελληνικό κινηματογράφο, που πάντοτε αποτελούσε, και εξακολουθεί να αποτελεί, σημαντικό τμήμα των εκδηλώσεων του Πανοράματος. Χωρίς, παράλληλα, να ξεχνάμε τον υπόλοιπο ευρωπαϊκό κινηματογράφο καθώς και τα θεματικά αφιερώματα που δίνουν την ιδιαίτερη φυσιογνωμία στο φεστιβάλ μας» καταλήγει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης.

Πηγή: iefimerida.gr

Pin It

eep logo