Η ΕΕ βάζει μπλόκο σε ανεμβολίαστους ταξιδιώτες

tourismos valitses

Επιστρέφουν οι περιορισμοί για ΗΠΑ και Ισραήλ

Η Ευρωπαϊκή Ενωση ετοιμάζεται να επαναφέρει τους περιορισμούς στα ταξίδια για τους επισκέπτες από τις ΗΠΑ, καθώς αυξάνονται ραγδαία τα κρούσματα κορωνοϊού.

Ο ημερήσιος αριθμός ασθενών που νοσηλεύονται με κορωνοϊό στις ΗΠΑ ξεπέρασε για πρώτη φορά από τον περασμένο χειμώνα τις 100.000.

Σύμφωνα με το BBC, παρότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, που οφείλονται κατά κύριο λόγο στη μετάλλαξη Δέλτα, αυξάνεται στον Νότο, η μετάδοση παρουσιάζει σημαντική αύξηση στο σύνολο της αμερικανικής επικράτειας.

Η οδηγία της Ενωσης, η οποία αναμένεται μέσα στην εβδομάδα, θα αποσύρει την απόφαση του Ιουνίου που ήρε τους περιορισμούς στα ταξίδια αναψυχής από τις ΗΠΑ εν όψει της τουριστικής περιόδου.

Στην ευχέρεια των κυβερνήσεων η επιβολή των μέτρων

Φαίνεται, βέβαια, πως η οδηγία για περιορισμό των ταξιδιών για «ουσιαστικούς λόγους» δεν θα είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη, με τις εθνικές κυβερνήσεις να μπορούν να αποφασίσουν αν θα την επιβάλουν τελικά ή όχι.

Σύμφωνα πάντως με το δημοσίευμα της «Le Figaro», τα κράτη-μέλη μπορούν να εξαιρέσουν από το μέτρο αυτό τους πλήρως εμβολιασμένους.

Το Ισραήλ, το Κόσοβο, ο Λίβανος, το Μαυροβούνιο, η Βόρεια Μακεδονία και οι ΗΠΑ αφαιρέθηκαν από τη λίστα των «ασφαλών» χωρών. Αυτό σημαίνει ότι οι επισκέπτες από αυτές τις πέντε χώρες μπορεί να υποστούν αυστηρότερους ελέγχους στα σύνορα, όπως να τους επιβληθεί καραντίνα ή να υποχρεωθούν να κάνουν τεστ για την Covid-19.

Ορισμένες χώρες της ΕΕ, όπως η Γερμανία και το Βέλγιο, είχαν ήδη συμπεριλάβει τις ΗΠΑ στη λίστα των «κόκκινων» χωρών. Αντιθέτως, Γαλλία και Ολλανδία θεωρούσαν τις ΗΠΑ «ασφαλή» χώρα.

Ο κατάλογος των ασφαλών χωρών συντάσσεται με βάση την επιδημιολογική κατάσταση σε κάθε χώρα. Σημαντικός παράγοντας είναι επίσης η αμοιβαιότητα των μέτρων που επιβάλλονται κάθε φορά.

Στη λίστα των ασφαλών χωρών της ΕΕ περιλαμβάνονται μόνο 17 χώρες, μεταξύ των οποίων είναι η Αλβανία, ο Καναδάς, η Ιαπωνία και η Νέα Ζηλανδία.

Παραμένουν οι περιορισμοί από την Ευρώπη προς τις ΗΠΑ

Είναι ενδιαφέρον το γεγονός πως παρότι η ΕΕ είχε άρει τους περιορισμούς, δεν είχε γίνει το ίδιο και από τη διοίκηση Μπάιντεν, κάτι που είχαν στηλιτεύσει Ευρωπαίοι αξιωματούχοι στο παρελθόν.

Από τον Μάρτιο του 2020, οι ΗΠΑ απαγορεύουν την είσοδο στη χώρα σχεδόν σε όλους τους μη Αμερικανούς υπηκόους που είχαν βρεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο εντός χρονικού διαστήματος 14 ημερών.

Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει στις αρχές Αυγούστου πως αυτή η έλλειψη αμοιβαιότητας στην απόφαση δεν θα μπορούσε να «σύρεται επί εβδομάδες».

Πηγή: iefimerida.gr

 

eep logo