Παγκόσμια πρεμιέρα για τη «θάλασσα» του Νίκου Σκαλκώτα

thalassa koth

Το λαϊκό μπαλέτο χορογραφημένο στο Θέατρο Δάσους

Οι μουσικοί της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης ενώνονται επί σκηνής με τους Χορευτές του Βορρά και δίνουν νέα πνοή στο εμβληματικό έργο του κορυφαίου Έλληνα συνθέτη Νίκου Σκαλκώτα «Η θάλασσα», σε ένα πρόγραμμα που ξεκινά με πέντε από τους διάσημους 36 ελληνικούς χορούς, το πλέον διάσημο έργο του.

Ο Σκαλκώτας με το λαϊκό μπαλέτο «Η θάλασσα» και τους «Ελληνικούς Χορούς» του εξερευνά σε βάθος το δημοτικό τραγούδι αναζητώντας, όπως υποστήριζε, «την πολιτισμένη του πνοή, την οποία δεν αρκεί μόνο να αισθανόμαστε, αλλά οφείλουμε να γνωρίσουμε βαθύτερα και να κατακτήσουμε πνευματικώς».

Με τη σύμπραξη της ΚΟΘ, του Κέντρου Πολιτισμού Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας και των Χορευτών του Βορρά, οι οποίοι παρουσιάζουν, σε παγκόσμια πρεμιέρα, χορογραφημένο το λαϊκό μπαλέτο του Σκαλκώτα πέφτει το Σάββατο 25 Σεπτεμβρίου η αυλαία στο 7ο Φεστιβάλ Δάσους, που διοργανώνει το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Την Κ.Ο.Θ. διευθύνει η Ζωή Τσόκανου, ενώ την καλλιτεχνική διεύθυνση της ομάδας χορού υπογράφει η Τατιάνα Παπαδοπούλου. Η επιμέλεια του μουσικού υλικού έγινε από τον μουσικολόγο Γιάννη Σαμπροβαλάκη από το Κέντρο Ελληνικής Μουσικής και χορεύουν οι: Γαλήνη Γυρτάτου, Μαρία Δημητρίου, Σοφία Καλπενίδου, Δέσποινα Λαγουδάκη, Δημήτριος Μαργαρίτης, Ηλίας Μπαγεώργος, Ανέστης Νίκας και Αλέξανδρος Σταυρόπουλος.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

eep logo